“Ik kwam om te leren over de natuur maar heb vooral ook veel over mezelf geleerd en me niet eerder zo met anderen verbonden gevoeld als hier.”

Deze uitspraak van één van de jongeren bij de Youth Exchange deze maand waar ik mede-organisator van was maakte mij stil en dankbaar. Negen dagen hebben we gekampeerd en gingen jongeren uit zes Europese landen aan de slag met het thema ‘How to take care of (your) nature’. We hebben jongeren te zien groeien, opbloeien, grenzen verleggen (en juist aangeven) en leren over het zorgen voor de aarde en voor zichzelf.

Het deed mij opnieuw ervaren en beseffen waarom ik het zo ontzettend gaaf vind met workshops, trainingen, en alles wat ‘tussendoor’ gebeurd, mensen te inspireren en uitdagen goed voor de natuur en zichzelf te zorgen.

Want, wat betekent dat zorgen voor de natuur als je van bijvoorbeeld mode en lekker eten houdt, welke keuzes maak je dan? … Wat heeft een plant nodig om te groeien, en jij, hoe kom jij tot bloei? En hoe ga je er mee om met als de nachten toch wat kouder zijn dan waar je zomerslaapzak voor bedoeld is?

Deze dagen waren een prachtige illustratie van hoe zorg voor natuur en voor jezelf hand in hand gaan. Het paste dan ook helemaal ‘in het straatje’ van Back to Nature.

Afgelopen jaren hebben de activiteiten van Back to Nature, vanwege covid en persoonlijke redenen, op een laag pitje gestaan. Deze week heeft veel inspiratie en energie gegeven verder te gaan mooie natuurbelevingen te creëren. Momenten waarin ook jij kunt ervaren wat het betekent voor jouw/de natuur te zorgen en hoe we in verbondenheid (kunnen) staan met elkaar en de aarde waar op we leven.

Of het nu is door middel van een traject natuurcoaching, bushcraftweekend, workshops of een jaarprogramma, waarvoor allerlei ideeën voor aan het sudderen zijn.. Één van deze belevingen waar nu volop aan wordt gewerkt: een natuurbezinningsweekend vanuit specifiek christelijke visie. Wil je meer weten of verder op de hoogte blijven? Houdt de website in de gaten of abonneer je op de nieuwsbrief. Zorgen voor de aarde kan soms behoorlijk overweldigend zijn wanneer je stil staat bij wat er allemaal aan de hand is. Ik wens je toe dat je dan deze posteruitspraak ter harte mag nemen:

“Zorgen moet je doen, niet maken” – Loesje

Met de aanvulling dat dit ‘doen’ soms betekent dat je (bepaalde dingen) juist even niét doet en dat het vaak begint bij eerst te ‘zijn’ en stil te staat bij het mooie wat er is.

Zoek je inspiratie? Kom langs bij een beleving of stap je deur uit het groen tegemoet!

 

Bertine – eigenaar Back to Nature