Regelmatig trek ik een aantal dagen alleen of met gezelschap de natuur in … wat wordt een mens (dit mens in ieder geval) daar blij van! Rugtas op, het bos in en een plekje op zoeken om een shelter te bouwen of tarp af te spannen, vuurtje er bij en het is ‘thuis’ :-). Bezig met de basis en genieten van alles wat er op je pad komt.
En het mooie is ..hoe meer je leert over de natuur je hoe meer je ziet. Momenteel doe ik een opleiding diersporen, en ontdek en zie ik weer meer dan voorheen! En ja hoe leuk is het te zien dat er kort geleden een ree in galop over hetzelfde pad liep of er ergens een muis aan nootjes heeft zitten knabbelen…

Half maart was ik op de veluwe met -10 ’s nachts (ik lag heerlijk warm in mijn shelter met schapenvacht), twee weken was het zo’n 20 graden warmer!
Wat een gigantische verschillen in temperaturen hadden we dit voorjaar. Opeens was het zo warm, de natuur barstte plotseling uit zijn voegen!
Dat betekende ook weer veel fris en eetbaar groen! Zo had ik een heerlijke linzen-brandnetel soep met hondsdraf en vogelmuur en salade van onder andere beukenblad, veld- en schapezuring salade.
Ik proefde de lente weer met al mijn zintuigen en… dat smaakt altijd naar meer!…

Het eerste weekend van mei was er een ‘skills en natuurbelevingweekend’ (of bushcraft basics). Voor de deelnemers ging er een wereld open, die voor hen ook naar meer smaakte! Er zijn vuurtjes gestookt, bushcraftmessen igebruikt en planten geproefd. De combi van de rust van de natuur met de gezelligheid van de groep maakte het een prachtig weekend! Diverse voornemens kwamen hier uit voort. Zo hoorde ik vanochtend van één van hen dat ze, ondanks alle drukte, toch elke week wel even in het bos te vinden is. Het weekend hielp haar te beseffen hoe veel de natuur voor haar betekend en dat ze hier meer tijd voor wil maken. Iemand anders was zo enthousiast dat ze in de toekomst mee gaat helpen bij de weekenden! Ik ben benieuwd naar het de voornemens van de anderen.. er was er o.a. een om het kampvuur met vrienden in de toekomst nu niet meer aan te maken met wc-papier en zonnebloemolie :-)…